La pu-put (Upupa epops)

La pu-put (Upupa epops) és un ocell de la família dels upúpids que fa uns 28-30 cm de llarg. La coloració d'aquest ocell és inconfusible, de color marró rosat amb les ales i la cua marcadament ratllades de blanc i negre. La cresta, amb les puntes negres, la pot obrir i tancar; sovint després d'aterrar l'obre i la torna a tancar de seguida. El seu bec és llarg, prim i corbat.


El seu cant és molt fàcil d'identificar ja que fa "pu-pu-put", d'aquí el nom, i ho repeteix moltes vegades des de terra. Viu en zones obertes, horts i boscos. Menja llagostos, formigues, grills, erugues, aranyes, cucs de terra i larves d'insectes.


Fa el niu en forats d'arbres vells o de murs o cases enrunades. El niu és molt senzill, fet amb només algunes herbes o branquetes. La femella pon entre 5-7 ous i els incuba durant uns 16-19 dies. Els pollets comencen a volar al cap d'unes 4 setmanes.


Acostuma a menjar a terra i al descobert, caminant tranquil·lament d'un lloc a l'altre mentre va picotejant. A la tardor emigra i se'n va cap a l'Àfrica, retornant al febrer següent.



Ajuntament de Lladurs, Casa de la Vila, km 7,5. 25283 Lladurs-Solsonès. Tel. (+34) 973 48 15 55 - 973 05 90 31 - Fax (+34) 973 48 15 55 - Crèdits - Avís legal