La guineu

La guineu, guilla, rabosa, guineu comuna o guineu roja (Vulpes vulpes) és un mamífer de l'ordre dels cànids. És present a tots els continents, la podem trobar des de les praderies i sotabosc fins a boscos, preferiblement en latituds baixes. És també un dels carnívors més abundants de les terres catalanes ja que els nuclis habitats li proporcionen aliment il·limitat.


Un adult pot arribar a tenir un pes d'entre 3 a 11 kg i una longitud de cos i cap de 46 a 86 centímetres, amb una cua que fa de 30,5 a 55,5 cm. El seu pelatge és llarg i brillant i, generalment, d'un color vermell rovellat, el ventre és blanc i les puntes de les orelles i potes de color negre. De cua peluda amb la punta normalment blanca, el musell estret i les orelles triangulars i dretes. Els ulls són d'un color daurat a groc i tenen unes pupil·les semblants a les dels gats domèstics. La seva vista és pobre però tenen un bon sentit de l'oïda.


La seva cua llarga i peluda li dóna equilibri per fer salts grans i moviments complexos. Les cames li permeten arribar a velocitats de 72 km/h aproximadament, una gran ajuda alhora de caçar preses o evitar depredadors.


Les guineus són carnívores, gran part de la seva dieta la formen els invertebrats (insectes, mol·luscs...), però també mengen vegetals (esbarzers i fruites) i algunes preses vertebrades (rosegadors, conills, peixos...). En àrees urbanes recolliran residus dels humans.


Solen caçar soles i viuen en grups socials formats per un mascle i diverses femelles. Excava caus a terra o bé aprofita els que han abandonat altres animals, engrandint-los. També es pot refugiar en coves i en construccions humanes abandonades.


Crepuscular i nocturna, no és rar veure-la de dia, sobretot si el cel és tapat o plovisqueja.



Ajuntament de Lladurs, Casa de la Vila, km 7,5. 25283 Lladurs-Solsonès. Tel. (+34) 973 48 15 55 - 973 05 90 31 - Fax (+34) 973 48 15 55 - Crèdits - Avís legal