L'esquirol (Sciurus vulgaris)

L' esquirol (Sciurus vulgaris) és un rosegador de petites dimensions, d'uns 38-45 cm de longitud incloent la cua (20-30 cm del cos i 14-25 de la cua). De cap rodó, musell curt i proveït de llargues i abundants vibrisses, ulls grossos i vius. Són uns autèntics acròbates, les potes són curtes però fortes amb els dits molt forts i unes ungles corbes i punxegudes que li faciliten enfilar-se pels arbres o corre saltant d'un arbre a l'altre. La cua, coberta de pèls llarguíssims, l'ajuda a mantenir l'equilibri quan camina per les branques. El pelatge del cos és curt, aspre i de color variable, però sempre fosc a les parts superiors i blanquinós a les inferiors. La bona vista li permet calcular bé les distàncies quan salta.


És de costums arborícoles, sol viure en boscos caducifolis o de coníferes (entre els que es troben els pins) i és essencialment diürn.


Menja llavors de tota mena, fruites, nous, pinyons, fages i brots tendres i sucosos, també ingereix ous, insectes i ocells petits. A Catalunya, que hi ha moltes pinedes, hi ha també esquirols als que els hi agrada menjar i rosegar les pinyes. A l'estiu arreplega menjar per a l'hivern i els guarda en els forats dels arbres i sota terra.


Fa nius, on passa la nit i on neixen i romanen les cries. És perseguit per animals molt diversos, i també és objecte de caça per part de l'home. Això ha fet que en alguns llocs s'hagin pres mesures de protecció.



Ajuntament de Lladurs, Casa de la Vila, km 7,5. 25283 Lladurs-Solsonès. Tel. (+34) 973 48 15 55 - 973 05 90 31 - Fax (+34) 973 48 15 55 - Crèdits - Avís legal - Política de privacitat