Mitja vida o vida completa?
El rector de la Llena va donar peu a moltes històries, acudits, anècdotes i llegendes. La seva enemistat amb el bisbe de Solsona i la seva particular manera de fer les coses han romàs en la memòria popular i s’han transmès de generació en generació.
Les trapelleries de l’enginyós rector de la Llena arriben a oïdes del bisbe de Solsona, que el crida al seu davant.
Aquest es presenta al palau episcopal i aguanta la reprimenda del bisbe. Un cop aquest ha acabat, li diu:
- He començat la jornada molt matí, a claror d’estels. He caminat dues hores per arribar bé, he escoltat les vostres admonicions, almenys podríeu convidar-me a dinar?
El senyor bisbe respon afirmativament. Maria para la llarga taula i cadascú s’asseu en una punta. Al rector li toca la que està a la vora del foc, que de tan viu com està quasi no es pot aguantar. El menjar del bisbe és molt abundant; en canvi, no ho és el del rector, que passa molta gana. El bisbe li diu:
- Escalfeu-vos, escalfeu-vos, que encara que mengeu poc, el foc és mitja vida.
Passa el temps i el rector de la Llena ha pintat la rectoria. Fa tan de goig que els feligresos conviden el bisbe a la inauguració. A l’hora de dinar, el rector invita al bisbe a entrar, i el fa asseure davant de la flama, mentre indica a la majordoma que encengui el braser amb molta brasa i que el posi als peus de l’il•lustre visitant. Allò no es pot aguantar. El rector comença a dinar, i el plat del bisbe és buit. Aquest diu:
- Que no em posen dinar? És que amb tanta calor no aguanto.
- Senyor bisbe, no necessiteu pas menjar. Si amb un foc i un frugal menjar em vau dir que ja en tenia prou perquè el foc era mitja vida, jo us poso dos focs, amb la qual cosa ja teniu la vida completa i, per tant, no necessiteu menjar!

Ajuntament de Lladurs, Casa de la Vila, km 7,5. 25283 Lladurs-Solsonès. Tel. (+34) 973 48 15 55 - 973 05 90 31 - Fax (+34) 973 48 15 55 - Crèdits - Avís legal - Política de privacitat